0

Muhlama (Kuymak) Tarifi

 
Muhlama Karadeniz bölgesinde peynirin tere yağda eritilmesiyle yapılan sıcak bir yemek.
 Bunun için tereyağının yanı sıra yörede yapılan, pelit şeklinde olan yağsız peynir gereklidir.
 Bolca yağ bir tavada eritilir, içine doğranmış ve üzerine ün ve su serpilmiş peynir atılıp bir süre ısıtılır. Sıcak servis yapılır.
 Muhlama Karadeniz’de başka bölgelerde de bu adla veya değişik adlarla(mesela Ordu'da "yavlaç") yapılmaktadır.
 İsviçre’de yaygın olan peynir fondüsüne benzemektedir. Yalnız İsviçre’de, Hemşin'deki gibi yağsız peynir tereyağında eritilmek yerine, yağlı peynir ateşte tavada eritilmektedir.
Özellikle yayla zamanları yaylarda konaklayan insanların afiyetle tükettikleri mıhlama, yöreyi ziyaret eden yerli-yabacı turistlerinde ısrarla tadına bakmak istedikleri bir yemek haline gelmiştir.
 Ünlü otellerin dahi menüsüne girmeyi başaran muhlama, ününü yavaş yavaş Karadeniz sınırları dışına yaymış ve diğer bölgelerde yaşayan insanların da damak zevkine hitap etmeyi başarmıştır.
Karadeniz bölgesinde muhlamayı en doğal malzemelerle en doğal şartlarda hazırlayıp müşterilerine sunan bir çok mekan vardır.
 Ama eğer bu eşsiz lezzete henüz ulaşma şansınız olmadıysa ya da ille de kendiniz pişirip kendiniz yemek istiyorsanız işte size mini ve pratik bir tarif… Bizden söylemesi, haydi bir de siz deneyin… 
 
 
Yapılışı
 
Malzemeler:
- 1 su bardağı mısır unu,
- 100 gr. tereyağı,
- 150 gr. peynir,
- 1 su bardağı sıcak su. 
 
Yapılışı:
Tereyağını tencereye koyun. Yağ eridikten sonra mısır ununu dökerek, tereyağı ile kavurun. Un pembeleştiğinde, kaynamış sıcak suyu ilave ederek suyla bir miktar pişmesini sağlayın. Katılaşmaya başlayınca peyniri ilave ederek, 5 dakika peynir ile pişmesini, hafif hafif tahta kaşıkla malzemenin birbirine karışmasını sağlayın. Peynir tuzlu ise tuz ilave etmeyin. Piştikten sonra servis yapın.
 

 

Alışveriş Sepetim

ShopPHP | v5